donderdag 12 januari 2017

Een 🐊 in de klas

Wat zit er in het pak? We proberen het open te maken... maar het is moeilijk. Juf helpt mee... Het is groen! 
We hebben een grote krokodil in de klas...geen krokodil die ham ham doet, maar wip wap!?

Onze muisjes vinden het leuke bolletjes plastic. We kunnen ze laten ploffen... plof plof ... goed voor de fijne motoriek. 

Wie durft er op gaan zitten? 
Je kan er alleen, of met twee, of met drie op gaan zitten...


Schommelen is leuk! Maar niet alleen leuk, het is ook goed voor de ontwikkeling.

Schommelen goed voor de ontwikkeling van kinderen, en dat komt goed uit want het is ook nog eens heel erg leuk! Hoe zit dat? De Amerikaanse Jami Murdock heeft de invloed van het spelen op de schommel op de ontwikkeling van kinderen in kaart gebracht. Het blijkt dat kinderen zich niet alleen fysiek beter ontwikkelen door te schommelen in de speeltuin, maar het draagt ook bij aan de cognitieve, adaptieve, sociale en emotionele ontwikkeling.

Maar hoe dan? Het helpt onze hersenen om zintuiglijke informatie te verwerken. Doordat kinderen de heen- en weergaande beweging maken, wordt het evenwichtsorgaan beter ontwikkeld. Hierdoor zijn we als kind en volwassene beter in staat om ons lichaam te coΓΆrdineren. Hier heb je iedere dag profijt van bij de gewone dagelijkse handelingen zoals schrijven en snijden. Ook worden onze benen, armen en romp sterker door de bewegingen van een schommel.

Kinderen worden zich door schommelen ook bewust van actie-gevolg relaties, zoals ‘als ik voor of achter de schommel langsloop en iemand schommelt, loop ik kans om geraakt te worden’. Handige emotionele kennis voor de rest van hun leven.

Natuurlijk is spelen op de schommel vooral ook erg leuk en ontspannend, je waant je toch even in de lucht en hebt het gevoel dat je zo vrij als een vogel bent. Eigenlijk is het dus niet alleen goed en leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen? Samen schommelen is pas echt feest!

Lees het originele artikel van Jami Murdock
Geen opmerkingen:

Een reactie posten